Risico’s van de studielening

Wanneer je studeert, zul je te maken kijken met hoge kosten. Collegegeld en lesmateriaal zijn daarbij slechts een van de vele factoren. Zeker de uitwonende student zal maandelijks veel uitgaven hebben. Soms zelfs zoveel, dat de studiefinanciering niet meer toereikend is. Veel studenten besluiten dan om geld te lenen, want leningen zijn er genoeg.

Leningen
Op het internet hoef je het woord ‘lening’ maar in te geven, of de leningen vliegen je om de oren. Kredieten heb je in allerlei soorten en maten. De websites zien er goed uit en de letters spatten van het scherm: Leen hier voordelig uw geld! Nergens voordeliger! Gegarandeerd de laagste rente.
Niet gek dus dat studenten besluiten een lening aan te gaan. Met alle gevolgen van dien.

Financiële bijsluiter
Wanneer de student zich verdiept in de lening en van tevoren weet waar hij of zij aan toe is, kan het risico op schulden meevallen. In de praktijk gebeurt het echter maar al te vaak dat een student roekeloos een lening afsluit. Het geld wordt geleend en uitgegeven, maar er wordt niet voldoende verdiend om het geleende bedrag terug te betalen. Niet gek, want de student studeert en heeft geen fulltime baan. En dat wordt vaak wel verwacht. Het gevolg is dat jaarlijks duizenden studenten kampen met schulden, die zij niet kunnen afbetalen.

Duizenden euro’s
De afgelopen jaren is er veel controle geweest op het leengedrag van studenten, maar ondanks de preventieve reclames lenen nog steeds veel studenten geld. De ervaring heeft geleerd dat er genoeg studenten zijn die jaren na hun afstuderen nog steeds duizenden euro’s aan schulden hebben. Het gevolg is dat zij geregistreerd staan en vaak meer moeite hebben met het vinden van een baan. Schulden staan namelijk voor veel mensen synoniem aan weinig discipline.

Toch lenen?
Natuurlijk is het niet de bedoeling om studenten af te schrikken. Hoewel het geen kwaad kan om een duidelijke waarschuwing af te geven dat geld lenen absoluut niet gratis is. Voor studenten die toch dringend geld nodig hebben, is het raadzaam advies te vragen. Instellingen voor studenten – waaronder de IBG (Informatie Beheer Groep) – kunnen daarbij uitkomst dienen. De IBG biedt tevens zelfs leningen aan, bovenop de studiefinanciering die ze al verstrekt.

Aflossen schulden
Voor wie deze informatie al te laat is, zijn er natuurlijk ook instanties die kunnen helpen bij het aflossen van schulden. Het Nibud is een instelling die zich bezighoudt met budgetvoorlichting. In geval van schuld – maar ook in tal van andere zaken – kunnen zij helpen met passend advies. Schulden zijn een last op je schouders, het is dus zaak om er snel vanaf te zijn.