Hoe werkt de studentenlening?

Studeren is niet goedkoop. Toch is het van groot belang om later een goede carrière op te kunnen bouwen. Als student heb je recht op een OV-studentenkaart, waarmee je gratis kunt reizen in het openbaar vervoer, en op een basisbeurs. Maar het kan zomaar zijn dat deze beurs niet voldoende is. In dat geval kun je overwegen een studielening af te sluiten.

Zowel het DUO als diverse banken en kredietverstrekkers bieden tal van studentenleningen aan. Onderling concurreren de banken en leningverstrekkers door een zo laag mogelijke rente aan te bieden. Ook is het bij de studentenlening mogelijk om pas na het afronden van de studie geld af te lossen en te gaan betalen. Bovendien zijn de voorwaarden om een lening aan te mogen gaan, minder streng dan bij andere leningen.

Wel bestaan er noemenswaardige verschillen tussen het lenen bij het DUO en bij andere instellingen. Zo krijg je bij een bank vaak het bedrag ineens en wordt het via het DUO maandelijks uitgekeerd. Als je het zo bekijkt, zou je kunnen stellen dat de lening nog het meeste weg heeft van een persoonlijke lening, zij het dat de rente pas later betaald hoeft te worden.

Hoe laag de rentes van banken ook mogen zijn, doorgaans geldt dat het DUO de laagste rente hanteert. Tevens mag je hier een lening afbetalen in vijftien jaar na je studie. Mochten de kosten hoog zijn opgelopen, dan nog ben je per maand aanzienlijk minder kwijt dan bij welke andere lening dan ook. Wanneer er dan nog een restschuld bestaat, wordt deze door het DUO kwijtgescholden. De enige eis daarvoor is, vanzelfsprekend, dat je je studie afrondt.

De rente bij een bank of andere kredietinstelling, ligt een stuk hoger. De rentepercentages verschillen onderling, dus het loont de moeite om deze goed met elkaar te vergelijken als besloten wordt een lening via de bank aan te gaan. Wel verwachten banken het volledige bedrag terug. Sprake van het kwijtschelden van een restschuld is er dus niet. Ook hanteren de meeste banken specifieke voorwaarden, die per bank verschillen. Het kan geen kwaad om naar deze voorwaarden te informeren en deze goed door te nemen alvorens een lening af te sluiten.